Studentenreizen naar Lubumbashi, RDC, editie 2010-2011

Om studenten van de VUB en de EHB de mogelijkheid te geven om de concrete, dagdagelijkse realiteit van een land in het ‘Zuiden’ te zien, te ruiken, te horen, te voelen, kortom te ervaren met alle zintuigen organiseert UCOS studie- en inleefreizen naar Lubumbashi. Ter plekke werken de studenten samen met studenten van de universiteit van Lubumbashi. Deze reis wordt omkaderd door een voor- en natraject. Alle info over dit project vind je via www.studentzoekwereld.be. Op deze blog vind je een weergave van de avonturen van de geselecteerde studenten.

dinsdag 22 maart 2011

Samen aan het werk voor het recht op gezondheid

Tijdens de 2de week van ons verblijf in Lubumbashi werkten VUB-ers Neal Michiels en Matthias Moyaert samen met 2 kassapards ( studenten van de universiteit van Lubumbashi) rond het thema ‘infrastructuur’.

Concreet vertaalde dit zich in een samenwerking met de Congolese ngo Usahidizi. Deze ngo is actief in de wijk Belair in Lubumbashi. De organisatie zet zich in voor de gezondheid van de bevolking. Usahidizi is Swahili voor zelforganisatie. Bij afwezigheid van de staat, neemt ze overheidstaken op zich en tracht ze de bevolking aan te zetten om zelf lokale organisatiestructuren op te zetten. Usahidizi identificeert zich als socialistische organisatie.

De vrijwilligers van Usahidizi en de studenten van het Jambo-traject voerden sociale enquĂȘtes in de woonwijken waaruit onder meer bleek dat de toegang tot gezondheidszorg beperkt is, er geen ophaling van vuilnis is en dat de geasfalteerde Arakariaslaan voor wateroverlast in de percelen van de bewoners zorgt. Daarop besloten ze de goten van de Arakariaslaan een onderhoudsbeurt te geven opdat het water zou weg kunnen.

Hieronder kun je de reportage bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten